Nieuws

Aanleg surfstrand in volle gang

Grote vrachtauto's gevuld met zand rijden af en aan op de strekdam bij de Houtribsluizen in Lelystad. En als die de zoveelste lading hebben gekiept, dan zijn het grote grondverzetmachines die dat zand verdelen. Beetje bij beetje krijgt het Bataviastrand vorm.

"Het wordt een strand voor sport en spel," zegt Miranda van der Weerd van de provincie. "Het wordt een strand om te kiten, te surfen, te kanoën of te suppen, wat mensen ook maar willen."

Het zand komt uit een geul bij de Markerwadden. Maar liefst 180 scheepsladingen van elk duizend kuub waren nodig voor de aanleg het Bataviastrand. De locatie pal naast de Hurkende Man is perfect voor watersport. "Deze locatie ontsluit heel goed het Markermeer. Het is een groot stuk water, er is altijd gunstige wind en er zijn altijd golven. Perfect voor de watersporters".

Maar het strand is ook beschikbaar voor wie lekker op een handdoekje van de zon wil genieten. Het strand moet rond 22 juni klaar zijn. Op 27 juni is een publieksdag gepland. Dan mag iedereen komen kijken. Mits dat mogelijk is in verband met de coronacrisis.

Volgens Van der Weerd heeft de coronacrisis het werk niet vertraagd. "Vooralsnog vorderen de werkzaamheden heel goed. Het zand is inmiddels aangebracht. De aannemer stort nu zwarte grond zodat daar volgende week gras in kan worden gezaaid. En hopen we dat het voor de zomervakantie ook echt in gebruik genomen kan worden."

Het Bataviastrand wordt aangelegd door Rijkswaterstaat. Maar het onderhoud en beheer van het strand zullen de verantwoordelijkheid van de provincie worden. Het is nog niet helemaal duidelijk of er voorzieningen op het strand zullen komen. "Ik begrijp dat er initiatieven zijn voor bijvoorbeeld een paviljoen waar mensen iets kunnen eten of drinken", zegt Van der Weerd. "Wat is nu een strand waar je geen ijsje, iets lekkers of iets te drinken kunt halen."

Bron: Omroep Flevoland

Aanleg surfstrand in volle gang

Reageer