Terugkomavond cursus Sportpsychologie volgens ACT methode

Als coach ben je -naast de ouders- het meest bepalend in de carrière van een sporter(s). Dit najaar start er een nieuwe cursus, waarin we aan de slag gaan om jou als coach nog effectiever te maken d.m.v. meer inzicht en kennis over de mentale aspecten van presteren. Uitgangspunt in de training is de nieuwe evidence-based methode ACT (Acceptance en Commitment Training). ACT wordt in Amerika en Australië al veel gebruikt in de sportpsychologie, maar staat in Nederland nog in de kinderschoenen.

Het doel van ACT is het vergroten van psychologische flexibiliteit. In het kort betekent het dat iemand beter leert omgaan met de ups en downs in de sport. Iedereen die ergens vol voor gaat, krijgt met teleurstellingen en succes te maken, ook sporters en coaches.

In vier avonden leer je:

  • Hoe je om kunt gaan met steeds terugkerende belemmerende gedachten en gevoelens.
  • Het belang van ‘hier en nu zijn’ in prestaties en handvatten om hiermee aan de slag te gaan.
  • Hoe het komt dat pogingen om het zelfvertrouwen van je sporters te verhogen vaak tevergeefs zijn (en wat je beter kunt doen).
  • Hoe je met waarden kunt werken aan het creëren van een prestatiecultuur (en waarom dit effectiever is dan het werken met doelen).
  • Waar jij als coach echt voor staat en hoe je dit kunt gebruiken in jouw coaching.

Je gaat aan de slag met eigen voorbeelden uit de praktijk, doet ervaringsgerichte oefeningen en rollenspellen. Dit is essentieel om het geleerde in de praktijk te brengen.

De training wordt gegeven door Kelly Dekker van de High Performance Academy. Ze heeft zich als eerste sportpsycholoog in Nederland verdiept en geschoold in ACT. Daarnaast maken we gebruik van de expertise van Arjan Vos. Arjan is waterpolocoach en heeft in Australië succesvol gewerkt met ACT.

Data: maandag 30 oktober, 13 en 27 november en 15 januari
Tijd: 19.00 – 21.30 uur
Locatie: Topsportcentrum Almere