Maak hieronder kennis met onze Flevolandse sporthelden!

Topsport Flevoland stelt een aantal jonge Flevolandse topsporters voor in de FlevoPost en Almere DEZE WEEK. In de artikelen wordt ingegaan op het leven als sporttalent en topsporter. We vragen de sporters hoeveel ze trainen, of het te combineren is met school/werk en wat hun omgeving vindt van hun leven als topsporter. 


    

Marco Knies Fotografie sports
Triathlete Robin Dreyling

Ook Robin werd besmet met het triathlonvirus door haar vader. Ze ging altijd bij de Challenge Almere kijken en vond dat zo ontzettend tof dat ze zelf een badpak heeft aangetrokken, op de fiets is gestapt en hardloopschoenen heeft aan gedaan. En dat doet ze niet onverdienstelijk: ze traint zo'n 20 uur per week bij het Regionaal Training Centrum Triathlon (RTC) in Almere. Toen het coronavirus uitbrak zat Robin op trainingsstage op Mallorca waar zij in quarantaine moest. Bij thuiskomst waren alle zwembaden, sportscholen en atletiekbanen gesloten en heeft Robin veel zelf moeten trainen. Wil je meer weten over Robin? 

Download artikel
© Christie Brouwer
Squasher Sebastiaan Hofman

Sebastiaan squasht al bijna dertien jaar. "Ik ben deze sport gaan doen omdat ik op vierjarige leeftijd wekelijks met mijn vader ging squashen". Als hij niet zou squashen dan was hij misschien wel gaan basketballen. Dat doet hij namelijk graag met zijn vrienden.

Squashen is hem dus bijna met de paplepel ingegeven. Maar dat wil niet zeggen dat hij er niet veel voor moet doen/laten. Sebastiaan traint zes dagen in de week bij Squash Almere waarbij hij twee trainingsmomenten per dag heeft: eerst fysiek, later op de dag squashtraining. En daarnaast doet hij nog aan krachttraining, boksen en agility.

Download artikel
© Gerhard Nel
Schermer Jocy Celie

Na een aantal jaren streetdance, hiphop en de verdedigingssport Pencak Silat, ontdekte Jocy het schermen door de serie de Elephant Princess op Zapp. “Ik was hier zo door gefascineerd dat ik mijn ouders vroeg of ik op schermen mocht.” Na een proefles in 2011, was ze meteen verkocht.

Jocy wist al vrij vroeg dat ze zo ver mogelijk wilde komen. “Ik genoot van de wedstrijden en het winnen en had al snel zoiets van: ik wil de beste worden!” In februari is ze 1e geworden tijdens de 4th International Youth Fencing Cup Epee in Sint Martens Latem (België). “Meestal op grote wedstrijden overleef ik naast de poules nog 1 of 2 eliminaties en dan houdt het op. Ik heb er nu maar liefst 5 gewonnen!”

Download artikel
© Emmie Beijlen
Triathlete Tamar Veltman

Triathlon is Tamar bijna letterlijk met de paplepel ingegeven. Wat wil je met twee ouders die ook aan triathlon deden. Tamar heeft nog wel even geturnd en aan atletiek gedaan, maar vanaf een jaar of zeven is zij met triathlon begonnen. Dat heeft geresulteerd in een plek bij het Regionaal Training Centrum (RTC) Triathlon in Almere.

Hier traint Tamar onder leiding van Dennis Looze gemiddeld zo’n 15 uur in de week, afhankelijk in welk deel van het seizoen zij zit. “Daarnaast komen alle RTC’s ongeveer drie keer per jaar bij elkaar in Sittard (Nationaal Training Centrum (NTC)) en hebben we één buitenlandse stage op Mallorca om samen te trainen”, vertelt Tamar.

Download artikel
© Christie Brouwer
Skiër Senne Losekoot

Skiën is een sport die je in Nederland niet makkelijk kunt beoefenen. Daarom zit Senne ongeveer zestien weken per jaar in Oostenrijk of andere landen waar bergen met sneeuw zijn. Met het RS Skiteam, een gecombineerd Oostenrijks/Nederlands team, traint Senne veel in Oostenrijk waar zij een eigen accommodatie hebben en veel internationale wedstrijdskiërs trainen.

Naast die zestien weken intensieve training in het buitenland, gaan de trainingen in Nederland ook gewoon door: skiën in Zoetermeer, krachttrainingen in Almere en conditietrainingen zoals hardlopen en wielrennen. “Dankzij Topsport Flevoland heb ik het afgelopen seizoen ook iedere week mogen trainen in het Almere Kenniscentrum Sport (AKT) waar ik samen met sporttalenten van andere sporten coördinatietrainingen kreeg”, aldus een enthousiaste Senne.

Download artikel
© Jaco Duvekot
Formule 1 autocoureur Beitske Visser

Beitske Visser uit Dronten zit al vanaf haar vijfde in de autosport: begonnen in een kart en via verschillende wegen ondertussen hard op weg naar de Formule 1. Tijd om eens nader kennis te maken met dit talent!

Ze is net terug uit het Belgische Zolder waar de nu 24-jarige Beitske haar eerste overwinning haalde in de W-Series, een nieuwe autoraceklasse speciaal voor vrouwen. Op de vraag hoe het is om als meisje in een toch wel mannenwereld te leven, anwoordt Beitske: “Ik doe het al vanaf mijn vijfde jaar, dus ben niet anders gewend. Sommige mannen vonden het eerst wel raar als een meisje sneller was, maar als je dat constant bent en ze zien dat je serieus met je sport bezig bent, krijg je automatisch respect, ongeacht of je een man of een vrouw bent.”

Download artikel
Atlete Cheyenne Bouthoorn

Cheyenne Bouthoorn is geboren met een hersenafwijking waardoor zij lichamelijk beperkt is. Maar dat weerhield haar er niet van om op zesjarige leeftijd op G-hockey te gaan. “Dit heb ik tien jaar met heel veel plezier gedaan, maar ik wilde een sport doen waarbij mijn individuele prestaties tellen en ik niet afhankelijk ben van teamgenoten”, aldus Cheyenne. Daarom is zij zes jaar geleden overgestapt naar atletiek.

Die overstap maakte Cheyenne nadat zij in 2013 had meegedaan aan de Paralympische Talentdag van het NOC*NSF. “Tijdens die Paralympische Talentdag zag ik beelden van de Paralympische Spelen en toen dacht ik, dat wil ik ook! Nu train ik full time op Papendal, zit in het Nederlands Paralympisch Atletiek Team en heb al heel veel internationale wedstrijden gedaan”, vertelt een trotse Cheyenne.

Download artikel
© Urs Sigg
Handboogschutter Kristian Krijgsman

Kristian Krijgsman is nog steeds een fan van voetbal. Toch kiest hij voor handboogschieten omdat hij in de vakanties bij zijn oma, samen met zijn broer naar het bos ging takken zoeken om daar een handboog van te maken. De pijlen maakten ze van satéprikkers, aan elkaar geplakt met plakband. Dit vond Kristian zo leuk, dat hij in Almere op zoek ging naar een handboogvereniging en zich inschreef voor een introductiecursus.

Jammer genoeg moest hij lang wachten voordat hij aan de introductiecursus kon beginnen. “Dat vond ik echt niet leuk en heb dus samen met mijn vader een goedkope boog en een doelpak om op te schieten gekocht. Kon ik in ieder geval in de tuin oefenen”.  Dus toen hij in najaar 2014 op 12-jarige leeftijd aan de introductie mocht beginnen, had hij al een beetje ervaring.

Download artikel
© Gerrit Buitenhuis
Schaker Duncan Klaren

Hij heeft gevoetbald, aan Kung Fu gedaan en toch besloot de toen 8-jarige Duncan Klaren om te gaan schaken. Niet echt een sport waar je aan denkt bij jonge kinderen. Duncan legt uit waarom hij toch juist voor deze sport gekozen heeft.

“Ik deed mee aan het schoolschaaktoernooi in Almere toen ik in groep 5 zat. De eerste partij speelde ik remise, de andere partijen won ik. Dat vond ik natuurlijk leuk. Op school gingen we daarna met een groepje na schooltijd schaken. Een jaar later kwam Frans Hazenberg van de schaakvereniging lesgeven op school en toen ben ik ook lid geworden. En ik plaatste me meteen voor het Nederlands Kampioenschap tot 9 jaar”. 

Download artikel
© Harry Gielen
Windsurfer Matthijs van Wijngaarden

Net als voor zoveel jongens van vijf, was zijn vader zijn grootste voorbeeld. Hij vond het geweldig om hem over het water rond te zien varen. “Dat wil ik ook”, dacht Matthijs. Eerst gezeten op de punt van het board bij zijn vader, maar nadat hij op achtjarige leeftijd zijn zwemdiploma gehaald had, mocht hij zelf het water op.

Naast windsurfen heeft Matthijs wel wat andere sporten uitgeprobeerd, maar hij kwam er al snel achter dat die niet zijn ding waren. De enige sport die hem wel heel erg leuk lijkt is skateboarden: “Als ik niet zou windsurfen zou ik gaan skateboarden. Ik zou dat nu ook best naast het windsurfen willen doen, maar het is helaas te blessuregevoelig”.

Download artikel
© Sander van der Borch
Tennisser Christopher Lam

Op vijfjarige leeftijd kreeg Christopher zijn eerste speelgoedracket waarmee hij naar hartenlust een balletje tegen de muur kon slaan. Ondertussen zijn we 10 jaar, een kortstondige judo én een atletiekcarrière verder en tennist Christopher nog steeds. En niet geheel onverdienstelijk.

Maar net zoals voor andere sporttalenten, komt het ook voor Christopher niet vanzelf. “Ik train ongeveer 14 uur per week, één keer in Almere en vier keer in Amsterdam”, aldus Christopher. Daarnaast speelt hij ook regelmatig toernooien. En hij gaat natuurlijk gewoon naar school. Christopher zit in 3 havo op het Helen Parkhurst in Almere. Zijn vrienden ziet Christopher dan ook niet zoveel, “maar af en toe maak ik wel tijd om samen te chillen en online te gamen”. 

Download artikel
© Christopher Lam
Handboogschutter Jay Tjin A Djie

Met een goede planning staat of valt alles. Door strak te plannen is school met de vele trainingen en wedstrijden te combineren en heeft hij (af en toe) ook nog tijd voor zijn vrienden. Handboogschutter Jay Tjin A Djie heeft alles goed op orde.

De 16-jarige Jay heeft eerst acht jaar aan judo gedaan, waarvan de laatste vier jaar ook wedstrijdtrainingen. Na een paar leuke introductielessen handboogschieten is hij dat er ook bij gaan doen. Maar toen Jay gevraagd werd voor het selectieteam van Peter Elzinga heeft hij toch voor handboogschieten gekozen. En met succes.

Download artikel
© Robert Vogels
Atlete Rianne Beuling

Als ik niet aan atletiek zou doen, dan zal ik..
..waarschijnlijk een andere sport fanatiek beoefenen of een ‘normaal’ studentenleven lijden.

Het mooiste wat ik tot nu toe heb meegemaakt is..
.. twee keer deelnemen aan een interland waarbij ik voor Nederland uit mocht komen en ook in Nederlands tenue mocht lopen. En het winnen van een medaille op het NK Junioren afgelopen jaar.

 

Download artikel
© Reina Halman
Badmintonster Diede Odijk

Ze zit nu in Havo 4 met als profielkeuze Natuur & Gezondheid. De eerste stap naar een carrière als sportdiëtiste. Maar net als alle andere jonge sporttalenten droomt badmintonster Diede Odijk ook van de Olympische Spelen. Tijd om nader kennis te maken met dit sporttalent.

Op de vraag met wie zij wel een dagje zou willen ruilen, antwoordt Diede: “ik zou héél graag willen ruilen met één van de beste badminton speelsters ter wereld, mijn idool Tai Tzu-Ying”. Op dat niveau zit Diede nog niet, maar ze timmert hard aan de weg. “Ik train 17,5 uur per week bij zowel Badminton Vereniging Almere als bij het RTC Almere en op Papendal met de nationale jeugd selectie. En ik speel wedstrijden en toernooien”, vertelt Diede. 

download artikel
© René Lagerwaard
Alpineskiër Christopher Dijksman

Aan sneeuw geen gebrek in de Alpenlanden deze weken. Geen wonder dat Christopher Dijksman zijn woonplaats Almere heeft verruild voor Mals in Italië waar hij school (Sportoberschule) kan combineren met skiën en conditietraining.

Christopher skiet al vanaf zijn tweede, wat niet helemaal de bedoeling was. Lachend vertelt Christopher: “Mijn zus van vier had les en ik bleef maar huilen, ik wilde ook skiën. Op een gegeven moment hebben mijn ouders mij maar op de piste gezet en dat vond ik geweldig!” Vanaf dat moment ging zijn skicarrière in sneltreinvaart. Vanaf zijn vijfde is hij gaan wedstrijd skiën en op zijn achtste verjaardag won Christopher zijn eerste wedstrijd. “In het begin zag ik skiën als een hobby, maar na het winnen van die wedstrijd besefte ik dat ik altijd wilde skiën, ik wilde dat gevoel vaker hebben”. 

download artikel
© Remco van den Berg
Judoka Daniel Wassenaar

Als ik niet zou judoën, dan zou ik..
..me helemaal richten op de Sambo sport die ik de afgelopen jaren meer ben gaan beoefenen. Sambo is een combinatie van Judo en Worstelen en lijkt erg op het oude Judo. In Nederland is Sambo nog maar een kleine sport, maar vooral in Oost Europa heel bekend.

Naast judo is mijn grootste passie..
.. mijn enthousiasme voor sport overbrengen op anderen. Ik vond vroeger sporten al hartstikke leuk en dan maakte het niet eens uit welke sport, ik deed altijd enthousiast mee. Nu doe ik als opleiding Sport & Bewegen en vind het geweldig om kinderen les te geven, ze enthousiast te maken en te motiveren om te gaan sporten. Daarnaast ben ik nu officieel judoleraar en heb mijn eigen groepen.

Download artikel
© Mo Klunder
IJshockeyer Ryan Kölgen

Zijn vader voelde zich niet serieus genomen toen hij zijn vierjarige zoontje Ryan wilde inschrijven voor langebaan schaatsen. Hij liep daarop geïrriteerd de ijshal in waar werd geijshockeyd en liet zijn zoon een proefles mee trainen: het begin van de ijshockey carrière van Ryan.

Bij Ryan draait echt alles om ijshockey. “Mijn ouders werden al gewaarschuwd: ijshockey is geen sport maar a way of life. En dat is waar”, aldus Ryan. Zo heeft zijn moeder via Topsport Flevoland een cursus sport en voeding gevolgd, waar thuis nu mee gewerkt wordt. Wat niet betekent dat er alleen maar gezond gegeten wordt, “want voor een lekkere kapsalon mag je mij altijd wakker maken”, aldus een lachende Ryan. 

Download artikel
© Kuipers fotografie
Kart talent Rick Bouthoorn

Hij heeft altijd al een kick gehad voor snelheid. Wil alles uit zichzelf halen. Racen is een deel van zijn leven en hij kan niet meer zonder. De woorden van de 14-jarige Rick Bouthoorn.

Rick is iedere week te vinden op een circuit in Nederland of het buitenland. In Nederland is dat meestal Circuit Berghem, in het buitenland vaak op circuits in Duitsland en België, maar ook Zweden, Italië en Oostenrijk. Veel reizen dus. Het is dan ook maar goed dat Rick geen andere passie heeft, want daar heeft hij toch geen tijd voor. “Alleen tijd om af en toe te gamen”. 

Download artikel
© Michael Melis – Kartphoto