Talentontwikkeling

Topsport Flevoland heeft als belangrijkste doel om de talentontwikkeling in Flevoland te faciliteren en daarmee een topsportklimaat in Flevoland te creëren. Een provincie waar jonge sporters hun talent kunnen ontwikkelen. Door ondersteuning van regionale topsportprogramma’s op zowel sporttechnisch als organisatorisch gebied en door individuele ondersteuning en begeleiding van sporttalenten, proberen wij zoveel mogelijk sporttalenten de top te laten halen.

Naast sporters met een landelijke topsportstatus, kunnen ook sporters met een regionale status bij Topsport Flevoland terecht. Wij krijgen ondersteuning van, en werken samen met, Provincie Flevoland, NOC*NSF, alle Flevolandse gemeenten, sportbonden, CTO Amsterdam, Topsport Amsterdam en Olympisch Netwerk Noord-Holland.  

Regionale Training Centra

Een Regionaal Training Centrum (RTC) is een voltijd trainingsprogramma onder aansturing van de sportbond. Sporttalenten kunnen meer trainingsuren maken dan bij de eigen vereniging. Aanvullend op de vereniging worden extra faciliteiten georganiseerd. Talenten kunnen door het RTC langere tijd in een eigen omgeving blijven wonen en daarnaast een intensief trainingsprogramma volgen.

De sporttalenten worden in een RTC geschoold op topsport relevante onderwerpen, die worden bepaald aan de hand van de landelijke topsport leerlijnen. Denk daarbij aan voedingsadvies, mentale training, fysiotherapie en sportmedische begeleiding. Door de begeleiding van Topsport Flevoland is het mogelijk afspraken te maken met topsportvriendelijk onderwijs, zodat de talenten school en topsport kunnen combineren. Topsport Flevoland ziet een RTC als tussenstap richting een Nationaal Training Centrum (NTC).

Bekijk de Flevolandse RTC's
© RTC Triathlon
Almere Kenniscentrum Talent

Het Almere Kenniscentrum Talent (AKT) is een expertisecentrum op het gebied van sport en bewegen, opgezet door de gemeente Almere in samenwerking met de provincie Flevoland. Belangrijkste doelstelling is het stimuleren van jonge mensen om (meer) te bewegen en hun (top)sporttalent verder te ontwikkelen.

Het AKT ontwikkelt, verzamelt en verspreidt kennis met als doel kinderen en jongeren te helpen met het ontdekken en verder ontwikkelen van hun beweeg- en (top)sporttalent. Hierbij is de samenwerking tussen coaches, vakdocenten bewegingsonderwijs, sportverenigingen en -bonden, regionale trainingscentra en (landelijke) onderwijs- en kennisinstellingen essentieel.

Meer informatie
Lelystad Kenniscentrum Talent

Mensen die veel bewegen hebben meer energie, minder overgewicht en leveren betere (school)prestaties. Het is daarom belangrijk om kinderen en jongeren te helpen bij het ontdekken en verder ontwikkelen van hun beweeg- en (top)sporttalenten, ieder op zijn/haar eigen beweegniveau. Sportbedrijf Lelystad, Welzijn Lelystad, de vakgroep Bewegingsonderwijs van Stichting SchOOL en SCPO hebben daarom de handen ineengeslagen in het Lelystad Kenniscentrum Talent (LKT).

Meer informatie