Nieuws

In gesprek met... Milan Brons!

Met de Challenge Almere in aantocht, spraken wij met een rasechte triathleet uit Almere, Milan Brons. Milan is geboren in Almere waar hij als klein ventje ieder jaar met zijn vader en broer naar de triathlon van Almere ging kijken.

Die dagen maakten zo’n indruk op Milan en zijn broer, dat zij besloten om ook op triathlon te gaan. Milan was toen 8 jaar oud. Nu, 20 jaar later, is Milan professioneel triathleet, woont hij in Girona en is hij op weg naar de absolute top.

Milan, je bent nu professioneel triathleet en dan vooral gericht op de lange afstand waarbij je 3,8 km zwemt, 180 km fietst en daarna nog eens ruim 42 km hardloopt. Dat is best veel.

Ik ben niet meteen de hele afstand gaan trainen. Eerst lag de focus op de halve triathlons, maar in 2021 heb ik mijn grote droom waargemaakt en heb ik mijn eerste hele triathlon gefinisht in Almere. Die race ging onwijs goed en ik finishte in een eindtijd van 8 uur en 49 seconden, wat toendertijd goed was voor een 3e snelste Nederlandse tijd ooit op een hele triathlon. Inmiddels zijn we een paar jaar verder en ben ik al 7 keer gefinisht op een hele triathlon. 

Je timmert dus hard aan de weg, en met succes! Je bent in februari verhuisd naar Girona. Waarom heb je die stap gemaakt?

Girona is ’the place to be’ voor het trainen voor triathlon (en wielrennen). De trainingsmogelijkheden zijn hier perfect en het is nagenoeg altijd mooi weer. Je kan vlak trainen, je kan in de heuvels/bergen trainen. Je hebt eindeloze gravelpaden om op hard te lopen. Je bent dichtbij vliegvelden vanaf waar je naar wedstrijden kan vliegen. Eigenlijk heeft de plek alles. Er wonen dan ook heel erg veel proftriathleten en -wielrenners.

In 2020 ben ik hier al voor 2 maanden geweest, maar nu heb ik besloten om samen met mijn vriendin naar Girona te verhuizen om te proberen vanaf hier de stap te zetten naar de absolute wereldtop. In Almere trainde ik vaak toch wel alleen, hier in Girona heb ik andere wereldtoppers om mij heen waar ik mee kan trainen. Op die manier kan jij je toch wel aan elkaar optrekken en zo hopelijk een nog betere atleet worden.

De omstandigheden in Girona en met name de temperaturen zijn heel anders dan in Nederland. Hoe bereid jij je nu voor op wedstrijden in Nederland, zoals de Challenge? Kom je eerder naar Nederland om te acclimatiseren of maakt dit niet zoveel uit?

De omstandigheden zijn hier inderdaad wel wat anders. Waar er in Nederland altijd chaos is als de temperaturen een paar dagen rond de 30 graden zijn, is het hier bijna de hele zomer warmer dan 32 graden. Buiten fietsen of hardlopen op het warmst van de dag is dan nagenoeg niet te doen, dus dan ga ik meestal naar het buitenzwembad. Daarnaast zet ik vaak vroeg de wekker en/of train ik in de avonduren nog de andere sporten, wanneer de temperaturen aangenamer zijn. 

Ik heb mij wel verkeken op het onderhouden van mijn lichaam met deze warmere omstandigheden dan in Nederland. Sinds april was het in Girona al lekker warm, maar qua voeding ben ik op dezelfde voet doorgegaan als ik in Nederland deed. Ik heb dan ook, helaas pas in juli, gemerkt dat het waarschijnlijk daaraan lag dat ik mij vanaf april minder sterk voelde. Ik was veel moe, herstelde niet optimaal van de trainingen en de uitslagen in de races bleven ook uit. Inmiddels heb ik dit een stuk beter op de rit, voel ik mij veel beter en kijk ik met veel vertrouwen uit naar alle komende races.

Nog een kleine maand te gaan tot de Challenge Almere, jouw thuiswedstrijd. Ga jij weer strijden om een podiumplaats?

Ik ga inderdaad weer starten bij de Challenge Almere op 9 september! In 2021 beleefde ik daar een mooie eerste finish en in 2022 mocht ik voor het eerst ervaren hoe het was om aan de leiding te gaan in de race. Al vroeg bij het fietsonderdeel pakte ik de leiding en reed ik een tijd solo op kop, totdat de Amerikaan Starykowicz bij mij kwam. Samen hadden wij onze voorsprong op de achtervolgende groep behoorlijk vergroot en begonnen wij aan de marathon. Helaas kreeg ik al snel tijdens het lopen lichamelijke problemen waardoor ik flink instortte en uiteindelijk pas finishte als 8e.

We zijn nu weer een jaar verder, je bent verhuisd naar een ideaal triathlonland, je hebt je voeding nu beter op de rit en voelt je veel sterker. Hoe schat jij je kansen in voor Almere?

Het eerste deel van mijn seizoen 2023 is zoals gezegd nog niet verlopen zoals ik wilde, maar ik denk dat ik erachter gekomen ben waarom. Met de nodige aanpassingen denk ik dat ik mijn beste niveau weer kan gaan behalen en op die manier klaar te zijn voor de race in Almere begin september. Zoals elk jaar doen er altijd toppers mee in Almere, maar ik heb in het verleden al laten zien dat ik lang mee kan komen. Nu is het zaak om ook een goede marathon neer te zetten. Als al die puzzelstukjes samen vallen, kan er voor mij een hele mooie uitslag uitrollen.

Een triathleet moet drie sporten trainen. Hoe doe je dat, heb je een eigen trainer/coach? Train je alleen of met anderen?

Het trainen voor een triathlon is natuurlijk best zwaar. Je staat tijdens de races in de picture, dan ziet men jou pas echt racen. Maar voordat je aan de startlijn verschijnt zijn er al heel veel maanden aan voorbereiding en afzien vooraf gegaan. 

Gemiddeld train ik zo tussen de 25 uur en 30 uur in de week. Er zitten bijna geen dagen tussen dat ik helemaal niet sport, een ‘rustdag’ bevat ook nog een uurtje rustig fietsen, of een klein stukje hardlopen. Op de lange en zware dagen kan je soms wel 6 of 7 uur trainen. De meeste uren gaan zitten in het trainen voor het fietsonderdeel, daar kom ik al gauw boven de 12uur in de week uit. Vervolgens zwem en loop ik zo’n 5 a 6 keer per week. Het ingewikkelde aan het trainen voor een triathlon is dat je niet bij elke training vol aan de bak kan gaan. Als je zoveel traint moeten het overgrote deel juist erg rustig gaan.

Daarnaast zijn er dan de ‘key-trainingen’ waarbij er flinke interval in zitten, of waarbij ik de triathlon probeer te simuleren door na een fietstraining gelijk te gaan hardlopen. Om dit hele plan aan voorbereiding te maken werk ik samen meteen trainer. In overleg bespreken wij welke race ik ga doen, en hoe wij globaal de voorbereiding voor ons zien. Vervolgens maakt hij elke week een trainingsschema waarmee ik toewerk naar de race.

Wat was je mooiste race dit seizoen of moet die nog komen? En hoe ziet de mooiste race er in je dromen uit?

Ik hoop dat de race in Almere op 9 september een of misschien wel ‘het’ hoogtepunt gaat zijn van mijn seizoen. Als Almeerder is het natuurlijk een droom om deze ’thuiswedstrijd’ ooit te kunnen winnen.

Dat zou wel heel mooi zijn, Challenge Almere winnen! Is dat ook je ultieme droom?

Het ultieme doel in de triathlonsport voor mij is om mee te kunnen doen op het wereldkampioenschap IRONMAN op Hawaii. Om dit doel te verwezenlijken ben ik van mening dat mijn verhuizing naar Girona noodzakelijk is geweest. Ik kan daar nog meer proberen om er alles uit te halen wat er in zit, nog meer te leren van de toppers om mij heen en op die manier stapje voor stapje toe te groeien tot het niveau wat nodig is om het startbewijs voor de IRONMAN op Hawaii te bemachtigen. Dat doe je door bij een andere IRONMAN (Verschillend per race) op het podium te staan. Daar ben ik nu hard voor aan het werk.

Wij wensen Milan heel veel succes in Almere en hopen dat zijn droom om in de toekomst ook in Hawaii aan de start te staan uit gaat komen!

 

Cover foto ©  Marcel Hilger
Foto 1 @James Mitchell

In gesprek met... Milan Brons!