Nieuws

In gesprek met... Sofie Nooij!

Sofie Nooij is 15 jaar oud, fanatiek golfster met heldere dromen en doelen. Op 10-jarige leeftijd begon Sofie met golfen nadat ze in 2018 op het golfresort in Lelystad kwam wonen. Na ruim een half jaar golfen deed ze mee aan het Nederlands kampioenschap onder 12 en werd ze meteen derde! 

Door haar prestatie werd ze opgemerkt door de Nederlandse Golf Federatie (NGF) en mocht ze spelen in jeugdselecties. Sinds afgelopen jaar speelt ze in de Jong Oranje selectie. Topsport Flevoland sprak met Sofie over haar leven in het teken van golf. 

Sofie, je home course is in Leusden, kun je uitleggen waarom je daarvoor gekozen hebt?
Ik ben begonnen bij Golfclub Flevoland maar toen de baan dicht zou gaan ben ik op zoek gegaan naar een andere golfbaan. Uiteindelijk heb ik de Hoge Kleij gekozen omdat ik het een mooie baan vind en mijn golfpro daar lesgeeft.

Wat maakt golf zo leuk?
Ik vind het zelf een leuke sport omdat er veel variatie is. Je speelt altijd op verschillende banen en de weersomstandigheden zijn ook altijd anders. Je moet tactisch denken en je moet mentaal ook heel sterk zijn.

Hoe ziet een week er voor jou uit? Zijn er dingen die je niet kunt doen? 
Gedurende de week train ik nu ongeveer 12 uur op de baan en 3 uur fysiek. Soms moet ik er wel leuke dingen voor afzeggen, bijvoorbeeld met mijn vriendinnen afspreken en leuke dingen doen met familie. 

Je traint nu mee met Jong Oranje, hoe is dat?
Vorig jaar zat ik in de jeugdselectie t/m 15 jaar. In oktober van afgelopen jaar ben ik naar Jong Oranje t/m 18 jaar gegaan. Dat is wel intensiever dan voorheen. Met mijn coach van de NGF (de golfbond) train ik nu meestal elke week in plaats van om de week. Ook heb ik nu meer begeleiding van nationale coaches en is er een fysiotherapeut/fysieke coach. Afgelopen winter ben ik daarnaast ook nog twee keer op trainingskamp geweest naar Portugal.

Waar ligt jouw grootste uitdaging m.b.t. het golfspel? 
Ik heb deze winter veel gewerkt aan mijn techniek, met name om te zorgen dat ik een constantere balvlucht kan slaan en een betere afstandscontrole. Nu het wedstrijdseizoen gestart is ben ik minder bezig met de techniek, maar meer met het mentale aspect van de sport. Ik speel nationale en ook internationale wedstrijden en dat is soms ook best spannend. Momenteel werk ik aan routines bij wedstrijden zodat ik daar vertrouwen uit kan halen voor en tijdens de wedstrijd.

Waar ben je het meest trots op?
De combinatie school en golf gaat nu heel goed. Ook dankzij fijne begeleiding van mijn mentor en docenten. Afgelopen winterseizoen heb ik grote stappen gemaakt door hard te trainen waardoor ik al een goede start van het wedstrijdseizoen heb gemaakt waar ik de rest van het seizoen verder op kan bouwen. Voor mij is het ook belangrijk om in de baan rustig te blijven als het even niet zo gaat als ik wil. Een stapje terug te nemen en de rust in de swing te houden zodat ik niet ga forceren.

Wat zijn je dromen/doelen? 
Uiteindelijk zou ik graag op de Ladies Professional Golf Association (LPGA) willen spelen. Hier is het niveau het hoogst en spelen de beste speelsters van de wereld. Het lijkt mij ook superleuk om een keer mee te mogen doen aan de Olympische Spelen. 

Heb je voor jezelf al een soort weg naar deze doelen uitgestippeld?
Ik zou eerst mijn middelbare school af willen maken en daarna zou ik graag naar Amerika willen gaan voor college. Na college zou ik dan uiteindelijk op de Ladies Professional Golf Association (LPGA) of Ladies European Tour (LET)willen gaan spelen maar uiteindelijk wel op de LPGA. Ik zorg dat ik golf goed met school combineer waardoor ik geen problemen krijg met school. Ik heb nog een tijdje voordat ik naar college ga maar intussen wil ik blijven leren en mijn golfspel blijven verbeteren. Goede stappen blijven maken waardoor ik uiteindelijk mijn doel kan bereiken. 

Op je website geef je aan dat je ultieme doel de Olympische Spelen en de Solheim Cup zijn. Kun je uitleggen wat de Solheim Cup is? 
De Solheimcup is een toernooi dat om de 2 jaar gehouden wordt. Dit is een wedstrijd die gespeeld wordt tussen Europa en de Verenigde Staten, waarbij de ene keer in Europa gespeeld wordt en de andere keer in de Verenigde Staten. Er is dan een team met de beste vrouwelijke golfers uit Europa en een team met de beste vrouwelijke golfers uit Amerika die tegen elkaar spelen. Bij de mannen heet dit de Ryder Cup. 

Wanneer ben je leeftijdsgerechtigd om aan deze toernooien mee te doen? Of überhaupt om aan grote toernooien mee te doen?
Er zit geen leeftijdseis aan het meedoen aan grote toernooien. Je moet een goede ranking hebben op Europees en/of Wereldniveau. In Nederland zijn er verschillende Nederlandse kampioenschappen. Bijvoorbeeld tot 12, tot 15, tot 18 en tot 21 jaar en een Nederlands kampioenschap Dames.
 
Met wie zou je wel eens een dagje willen ruilen?
Ik zou graag een dagje met Ana Nordqvist willen ruilen. Zij is een Zweedse golfster die in Amerika naar college is geweest en al lang op de LPGA speelt. Ze heeft onder andere drie majors gewonnen. Ik heb afgelopen jaar samen met haar gespeeld op de Big Green Egg Open op de Rosendaelsche golfclub. Dat was een geweldige ervaring. Ze is heel aardig en ik denk dat ik veel van haar kan leren. We hebben af en toe contact via Instagram, dus dat is heel leuk.

Wil je Sofie verder volgen? Dat kan via haar website en/of Instagram @sofienooij.

In gesprek met... Sofie Nooij!