Nieuws

In gesprek met waterpoloër Hugo Wouters

Van 3 tot 16 januari 2024 zou in Israël het EK waterpolo gehouden worden. Door de huidige oorlog heeft de Europese zwembond (LEN) besloten het EK daar weg te halen. Waar het dan gehouden wordt is nu nog niet bekend. Feit is dat dit een heel belangrijk toernooi is voor de Nederlandse mannenwaterpoloërs die zich hier kunnen kwalificeren voor het WK in Doha waar de laatste tickets voor de Olympische Spelen in Parijs vergeven worden. Dit is allemaal toekomstmuziek voor de nu 18-jarige waterpoloër Hugo Wouters uit Lelystad.  

Hugo woont tegenwoordig in Eindhoven waar hij een studie Accountancy combineert met de waterpoloacademie. Dat betekent veel en goed plannen want deze jonge waterpoloër traint twee keer per dag en op vrijdagavond traint hij ook nog bij zijn club in Nijverdal voor de wedstrijden op zaterdag. Druk, druk, druk dus, maar hij maakt graag tijd voor dit interview! 

Allereerst, hoe gaat het met je Hugo en vertel even in het kort wat meer over jezelf. 
Het gaat heel goed met mij! Lekker bezig met waterpolo en tussendoor ook mijn studie. Wat meer over mezelf, eens even denken. Ik ben met waterpolo in aanraking gekomen toen ik 6 jaar oud was. Mijn broers speelden toen bij Houtrib in Lelystad, maar ik moest van mijn ouders eerst mijn zwemdiploma’s halen voordat ik op waterpolo mocht. Ik heb vier jaar bij de Houtrib gespeeld en ben toen naar Deltasteur in Kampen gegaan. Omdat ik al op een hoger niveau aan het sporten was, ben ik in groep 7 van de basisschool naar het CSE in Zwolle gegaan, omdat daar topsport gecombineerd kan worden met je studie/school. 

Ik was 11 jaar toen ik van Deltasteur de overstap maakte naar Eredivisieclub het Ravijn en daar speel ik nu nog steeds. Inmiddels wel met Heren 1 in de eredivisie. En omdat ik het daar wel erg goed deed, mocht ik naar de waterpoloacademie in Eindhoven. Dat is inmiddels drie jaar geleden. 

Het afgelopen jaar ben ik twee keer naar Amerika geweest voor de Junior Olympics en de kwalificaties hiervoor. Dat was echt een hele bijzondere en mooie ervaring en ik zou het fantastisch vinden om het volgende schooljaar in Amerika te gaan spelen. Ik heb ondertussen al van twee universiteiten een aanbieding gekregen, dus de kans is wel aanwezig! 

Wauw, je sportcarrière gaat hard zo! Je vertelt dat jij twee broers hebt die ook waterpolo spelen. Hebben jullie wat aan elkaar gehad, door de jaren heen? Ik kan me zo voorstellen dat het heel leuk is om allemaal dezelfde sport te doen, maar het kan ook een concurrentiestrijd worden. Hoe ging dat bij jullie? 
Ja, ik heb twee broers die ook aan waterpolo doen, maar waarvan de middelste inmiddels gestopt is. Mijn oudste broer Emiel speelt ook bij het Ravijn en we spelen samen in Heren1. Maar omdat we op verschillende posities spelen, zijn we niet elkaars concurrent. Ik ben linkshandig en speel vaak op positie 1 en 2 en Emiel op 4 en 5. Emiel is een stapje verder dan ik en traint door de week bij het Nationaal team in Zeist. 

Je komt dus uit een echt waterpolo gezin. Je middelste broer is gestopt, de oudste zit in het Nationaal team. Kun je een opsomming geven van wat jij tot nu toe bereikt hebt op het gebied van waterpolo? 
Zeker kan ik dat. In 2019 ben ik met het team 15e geworden tijdens het EJK jongens onder 15 in Bulgarije. Daarna kwam helaas Corona en lag alles in het begin stil. Maar omdat wij Eredivisie spelen, mochten wij op een gegeven moment gelukkig wel weer trainen. 

In 2021 heb ik meegedaan aan het EJK jongens onder 17 in Malta waar we 7e werden. In 2022 heb ik meegedaan aan het WJK jongens onder 18 in Servië. Daar werden wij 4e van de wereld wat een unieke prestatie was omdat een Nederlands herenteam nooit eerder de top 4 van een Wereld Jeugd Kampioenschap onder 18 heeft gehaald.  Het was zo gaaf om voor de derde plek te mogen strijden, daar hadden we de hele zomer voor getraind. We zijn toen ook op verschillende oefenstages geweest en hebben in Praag een toernooi gespeeld tegen andere landen waar wij eerste werden. En, in 2022 ben ik ook met het Ravijn Nederlands Kampioen geworden in de Eredivisie! 

Nou, de weg naar de top is in ieder geval ingezet! Daar zit een duidelijk stijgende lijn in. Waar gaat deze lijn naar toe, als je mag dromen? 
Ik speel nu in jeugdteam Oranje onder 19. Daar komt onder 20 nog bij maar daarna hoop ik naar de senioren te kunnen. Op dit moment zijn wij met het team ons aan het voorbereiden op het EJK onder 19 van 1 – 7 september in Bulgarije. Verder speel ik door de week met ons JTT (Jong Talenten Team) tegen andere Eredivisie clubs om zo sterker te worden. En we zullen ongetwijfeld weer op trainingsstages gaan en oefeninterlands spelen. En dat allemaal voor mijn ultieme doel: over vier meedoen aan de Olympische Spelen in LA! 

Wij twijfelen er niet aan dat dit gaat lukken! Heel veel succes Hugo en we blijven je volgen. 

In gesprek met waterpoloër Hugo Wouters