Nieuws

In gesprek met zeiltalent Ties de Ruiter

Ties, hoe is het met je?
Het gaat goed met mij. Ik kom net terug uit Monaco waar ik ben geweest voor een Team Zeil evenement. Nu is het rustig met zeilen maar over 2 weken vlieg ik alweer naar Barcelona voor een week training. Daarna gaat het seizoen beginnen en komen de selectie evenementen al heel snel.

Je komt uit een fanatieke zeilfamilie. Kun je daar iets meer over vertellen?
Eigenlijk bijna iedereen zeilt in mijn familie. Ik zeil samen met mijn opa in de Centaur iedere donderdag. Mijn vader is botenbouwer van beroep en vaart in heel veel verschillende boten : Finn, Laser, IJszeilen maar ook veel in grote boten. Daar heeft hij mijn moeder ontmoet.
Mijn neef zeilt in een 29er en zijn vader is wedstrijdleider bij veel van de wedstrijden die ik zeil in Nederland. Waar mijn ouders, samen met mijn broer, dan weer in de rescue boot varen. De broer van mijn moeder heeft al 3 x de wereld rond gezeild met de Ocean Race. Ook zijn beide kinderen zeilen.
Kortom het gaat vaak over zeilen bij ons in de familie.

Wat maakt het zeilen zo mooi?
Ik hou vooral van wedstrijden varen. Ik vind het starten heel leuk. Het is spannend en je doet je best om goed te starten. Als dat lukt is het een kick.
Het is ook leuk als je met veel wind vaart en je gaat heel hard en je hebt de boot onder controle. Dat is een geweldig gevoel. Winnen is natuurlijk het mooiste wat er is.

Kun je uitleggen aan de mensen thuis die nog nooit gezeild hebben waar je allemaal aan moet denken?
Voordat je weg kan zeilen met je boot is er al een heleboel gebeurd. De boot moet naar de haven gebracht worden met een karretje achter de auto. Je moet optuigen, omkleden, zorgen dat je alle spullen bij je hebt. Er is een voorbespreking met je coach. Vaak zit ik op zaterdagochtend om 07.00 uur al in de auto naar de wedstrijden. Wedstrijden en trainingen zijn vaak het hele weekend. Dus zondagavond kom je laat thuis. Dan moet je nog alles opruimen, kleding uitspoelen, eten en je huiswerk maken. Het is een intensief leven en vraagt ook veel inzet van mijn ouders.

Het is heel anders dan voetballen bijvoorbeeld. Het is niet een paar uurtjes op zaterdagochtend.

Ook door de week ben ik er nog veel mee bezig. Ik kijk naar de weersvoorspelling, ik ga op tijd naar bed. Ik sport bij een fysiotherapeut om sterker te worden. Het is topsport !

Hoe ziet een week er voor jou uit?
Maandag tot en met vrijdag zit ik op school. Ik plan mijn huiswerk zodat ik in de weekenden niets hoef te doen. Ik train 1 x in de week bij een fysiotherapeut. De dagen wisselen een beetje.

In het weekend ga ik altijd zeilen. Ik sta vroeg op en ga naar de zeillocatie. Soms blijven we daar slapen. Regelmatig gaat het hele gezin mee. Dan varen mijn ouders in de motorboot als rescue.

Als ik van het water afkom, spoel ik mijn boot af, ruim alles netjes op voor de volgende dag en kleed ik me om. Er is dan vaak nog een nabespreking. Ik bestudeer de uitslagen zodat ik weet hoe ik morgen moet varen.

Waar werk je op dit moment aan? Wat zijn je doelen voor dit jaar?
Mijn doel voor dit jaar is kwalificatie voor het WK of het EK. Daar heb ik nu mijn focus op. De selectie daarvoor is in april maar het WK is pas in december. Het EK is in juni en eigenlijk minstens zo leuk. Daar komen ook zeilers van over de hele wereld. Omdat het een open evenement is mogen de 7 beste zeilers van ieder land daarheen.

Droom eens, als alles mogelijk is, waar zie je jezelf over 10 jaar staan?
Over 10 jaar ben ik 23. Ik hoop dat ik dan al een keer wereldkampioen ben geweest. Het lijkt me leuk om te coachen. Het zou echt heel gaaf zijn om Nederland te mogen vertegenwoordigen op de Olympische Spelen. Dat is mijn ultieme droom.

Is er nog wat je graag kwijt zou willen?
Zeilen is een ontzettend leuke sport en veel te weinig kinderen maken de keuze om te gaan zeilen. Je bent buiten, hebt plezier met je vrienden. Je maakt samen spannende en leuke dingen mee. Je leert zelfstandig zijn en bent technisch bezig met wind, water en natuur. Daar heb je veel aan. Ga eens kijken bij de plaatselijke watersportvereniging of ga eens naar Optimist on Tour.

Wil je Ties en zijn zeilavonturen volgen? 
Neem dan eens een kijkje op zijn website.

In gesprek met zeiltalent Ties de Ruiter