Het Almere Kenniscentrum Talent (AKT) is een expertisecentrum op het gebied van sport en bewegen, opgezet door de gemeente Almere in samenwerking met de provincie Flevoland. Belangrijkste doelstelling is het stimuleren van jonge mensen om (meer) te bewegen en hun (top)sporttalent verder te ontwikkelen. Het AKT ontwikkelt, verzamelt en verspreidt kennis met als doel kinderen en jongeren te helpen met het ontdekken en verder ontwikkelen van hun beweeg- en (top)sporttalent. Hierbij is de samenwerking tussen coaches, vakdocenten bewegingsonderwijs, sportverenigingen en -bonden, regionale trainingscentra en (landelijke) onderwijs- en kennisinstellingen essentieel.

Rol Topsport Flevoland

Ondertussen heeft Lelystad het voorbeeld gevolgd en is ook hier een Lelystad Kenniscentrum Talent gestart. Topsport Flevoland, onderdeel van Sportservice Flevoland, adviseert de Flevolandse gemeenten op het gebied van talentherkenning en -ontwikkeling. Binnen het AKT heeft Topsport Flevoland de opdracht verbinding te leggen tussen het AKT en de topsportprogramma’s van de sportbonden, de zogeheten Regionale Training Centra (RTC). Dit doen wij onder andere door het organiseren van ASM-trainingen voor alle RTC’s, het ondersteunen van talentherkenningsdagen en het toekennen van een regionale status aan jonge aankomende sporttalenten die (nog) geen officiële NOC*NSF status hebben.

© Badminton Nederland
Athletic Skills Model

Het AKT werkt met een eigen, unieke aanpak en vanuit de visie de algehele beweegvaardigheid van kinderen te verbeteren via een breed motorische ontwikkeling. Hierbij wordt gebruik gemaakt van verschillende methoden en modellen, waaronder het Athletic Skills Model (ASM). Het ASM is binnen het AKT op maat ingepast en kan worden gebruikt op elk sportief niveau. Door doelgericht af te wisselen en variatie binnen de ASM programma’s wordt bewegen als leuk ervaren; van junior tot senior, van amateur tot elite en van valide tot minder valide bewegers.

© Groko Shots B.V. - Skills Garden Almere
Ambassadeurs AKT

De Almeerse toppers Gregory Sedoc en Lilian de Geus zijn sinds 2018 ambassadeurs voor het AKT en zetten zich zichtbaar voor het AKT in.  Gregory Sedoc deed als hordeloper drie keer mee aan de Olympisch Spelen. Windsurfster Lilian de Geus behaalde op de Olympische Spelen in Rio de Janeiro (2016) de vierde plek. En ook in 2020 zou zij weer aan de Spelen in Tokyo deelnemen. Beide sporters groeiden op in Almere. Zij vertellen waarom het zo belangrijk voor kinderen is om meerdere sporten te beoefenen zodat zij uiteindelijk nog betere bewegers worden.

Website Almere Kenniscentrum Talent