Nieuws

In gesprek met atleten Jamie Sesay, Keenan Blake en Keitharo Oosterwolde

Afgelopen zomer hebben we niet alleen kunnen genieten van een zeer succesvol WK atletiek maar ook van grote prestigieuze wedstrijden als de Diamond League races. Voormalig atleten van AV Almere '81, nu trainend bij atletiekvereniging Phanos in Amsterdam, zien zichzelf ooit zeker ook wel aan de start staan bij de Diamond League. Topsport Flevoland sprak met Jamie Sesay (19), Keenan Blake (20) en Keitharo Oosterwolde (21). 


Om direct een beeld te hebben bij welke onderdelen jullie lopen. Welke afstanden lopen jullie en wat zijn jullie wapens?

Jamie: Ik loop de 110 meter horden en ik doe ook de 100 meter sprint. Momenteel doe ik liever de 110 meter horden omdat dat meer een uitdaging voor mij is. Mijn kracht is mijn snelheid, ik ben sneller dan een gemiddeld hordeloper.

Keenan: Mijn favoriete onderdeel is eigenlijk de 300m, maar de 400m en 200m zijn mijn hoofdonderdelen, omdat de 300 geen wedstrijdonderdeel is. De 200m is voor mij gewoon voluit gaan en de 400m is echt een uitdaging tussen snelheid en uithoudingsvermogen. De combinatie daarvan is mijn sterkte punt. Dus de 300m past daar perfect tussen.

Keitharo: Ik loop de 60, 100 en 200 meter. Mijn favoriete afstand is de 60 meter en dat is omdat ik een explosieve start heb. Dat is mijn sterkste punt.


Het zomerseizoen zit er op, de laatste Diamond League van dit seizoen is zojuist gelopen. Zien jullie jezelf daar ook staan en hoe werk je daar naar toe?

Jamie: Mijn doel is om in mijn carrière de grootste wedstrijden te doen. Elke dag ben ik bezig om iets beter te worden en doordat ik dat doe kom ik dichterbij al mijn doelen die ik wil behalen. Ik zie mijzelf ooit wel op de Diamond League staan. 

Keenan: De Diamond League is een soort van onze eredivisie, dus ik hoop daar ooit in het hoofdprogramma te lopen. Tot nu toe heb ik wel meegedaan aan het voorprogramma van de Continental Tour Gold. Dat is één tree onder de Diamond League. Ik train nog steeds 6 dagen in de week, alleen loop ik nu richting het einde van mijn studie. Zodra ik hier klaar mee ben kan ik mijn focus nog meer op atletiek zetten.

Keitharo: Ik zie mijzelf zeker ooit op een Diamond League staan. Strijdend tegen de top van de wereld. Door de trainingen te blijven volgen en vooral fun te hebben werken we naar onze doelen toe. We kijken wel wat meer naar EK, WK en Olympische Spelen maar natuurlijk wil ik ook op een Diamond League staan EN winnen. 


Als je zou omschrijven waar je nu staat en wat je toekomstplannen zijn, hoe zou je dat omschrijven?

Jamie: Ik ben nu junior atleet die mee kan met de wereldtop van mijn leeftijdscatergorie. Het onder 20 EK was een geweldige ervaring waar ik mij lang van tevoren voorbereid had op de wedstrijd. De eerste twee dagen deed ik hordelopen waarbij ik de finales net niet heb gehaald en ik op een 10e plaats ben geëindigd. Dit was voor mij een teleurstelling. Ondanks dat ik 2 keer mijn persoonlijk record heb behaald verwachte ik om hoger te eindigen. Na twee dagen uitrusten deed ik samen met 3 andere jongen de 4x100 meter estafette waarbij we de tweede plek hebben behaald. Hier was ik heel erg blij mee omdat dat mijn allereerste medaille op een groot internationaal toernooi was. Kortom, ik heb veel geleerd en genoten! 

Mijn toekomstplan is om hetzelfde te kunnen doen bij de senioren door grote toernooien te winnen. 

Keenan: Dit jaar is mijn beste atletiek jaar tot nu toe geweest. Ik heb pb's gelopen op al mijn onderdelen en ik stond op het EK en de Continental Tour. Mijn plannen voor nu zijn mijn school afmaken en dan volgende jaar al deze dingen weer halen en zelfs groter. 

Keitharo: Op dit moment loop ik een beetje te vechten met kleine blessures. Ik ben trots op elke stap die ik heb gemaakt sinds ik aan atletiek doe. Ik ben naar een aantal buitenlandse toernooien geweest, dus zeker trots. Het kan natuurlijk altijd beter en dat is waar ik de komende tijd hard aan ga werken, want ik zou volgend jaar graag op de Olympische Spelen willen staan.


Droom eens? Hoe ziet het leven er dan uit?

Jamie: Dat ik na mijn carrière mag kijken naar nieuwe atleten die een poging doen om mijn records te behalen.

Keenan: Dan loop ik sub 44 sec op de 400m, sub 20 op de 200m en sub 10 op de 100m. Dat is echt een elite prestatie die tot een paar jaar gelden maar 1 persoon had. Nu zijn het er 4, dus dat laat zien dat het zeker mogelijk is.

Keitharo: Als ik mag dromen zie ik mijzelf over een paar jaar als een topatleet met een gelukkige familie.


Is er naast jullie sport nog ruimte voor een maatschappelijk leven (studie, vrienden, werk)?

Jamie: Ja, ik hou mij bezig met de opleiding Sport en Coaching op het Johan Cruyff College in Amsterdam. In mijn vrije tijd ben ik graag met vrienden.

Keenan: Ik studeer vliegtuig techniek en ik werk op Schiphol. Veel vrije tijd houd ik niet over voor vrienden, maar de meeste van mijn vrienden begrijpen dat en zijn ook trots op mij.

Keitharo: Ja zeker, ondanks het moeilijk is te combineren stel ik duidelijk prioriteiten. Ik werk bijvoorbeeld bij een kinderopvang en daarnaast maak ik alsnog tijd voor een sociaal leven.


Jullie trainen bij Wolfpack trackteam en zien elkaar veel. Zijn jullie dan elkaars concurrenten of ook wel vrienden?

Jamie: We trainen inderdaad samen en zien elkaar zo goed als elke dag. Het zijn vrienden maar aan het eind van de dag is elke andere atleet een concurrent omdat atletiek een individuele sport is.

Keenan: Ik zie ze zes dagen in de week. Eigenlijk iets teveel ;) Concurrent en/of vrienden? Beide. We houden van elkaar uitdagen, maar in de trainingen proberen we het beste uit elkaar te halen.

Keitharo: Ik zie Keenan en Jamie echt als mijn vrienden. Ik gun ze alles en zou ze daarom ook niet als concurrent kunnen beschouwen.


Is er iemand die nog iets tegen de ander hier zou willen zeggen?

Keitharo: Zet 'm op guys!! Ik zie jullie bij de training!

In gesprek met atleten Jamie Sesay, Keenan Blake en Keitharo Oosterwolde